top of page

מרכז רבין

תמונת הבנין מדרום
תכנון מרכז רבין
תמונות מהלך הבניה
אודות הפרויקט

מרכז יצחק רבין, תל- אביב

 

תיאור הפרויקט

 

פרוגרמת הבניין: מוזיאון, מרכז חינוך, ארכיון, ספרייה, מכון מחקר, אולם אירועים רב-תכליתי, אגף משרדים.

 

הגנים: גנים נרחבים ובהם גן המלך חוסיין, גן הילרי וביל קלינטון, גן התכנסויות, מטעי זיתים, שדרות עצי ארץ ישראל וצמחיה ארץ ישראלית.

 

שטח הבניין: כ-10,000 מ"ר

 

שטח האתר: כ-42 דונם

 

עקרונות תכנון:

 

מרכז רבין ממוקם בצפון תל-אביב, על גבי רכס הכורכר שמצפון לפארק הירקון, בפאתי שכונת רמת אביב ולאורך שדרות רוקח. המרכז משקיף על נוף עירוני יוצא דופן של מלוא קו הרקיע של העיר תל-אביב, נוף המשתרע מהים התיכון במערב ועד למבט רחוק על הרי יהודה במזרח. הבניין הוקם בעיר תל אביב - העיר שבה גדל, חי, ונרצח יצחק רבין.

 

באתר שבו הוקם הפרויקט שכנה בעבר תחנת כוח לשעת חרום של חברת החשמל. המבנה החדש של מרכז רבין יושב על גבי מבנה תחנה הכוח שהינו בונקר תת-קרקעי עצום מימדים, אשר מיועד להכיל בתוכו בעתיד את מוזיאון צה"ל.

חוט השדרה המרכזי של מרכז רבין הינו ארקדה בגובה 2 קומות, החוצה את הבניין ממזרח למערב, ומחברת את המרכיבים השונים של הבניין: המוזיאון, אולם האירועים הרב תכליתי, מרכז החינוך, הארכיון, הספרייה, מכון המחקר ואגף המשרדים.

 

המוזיאון מוקדש להתפתחות החברה הישראלית במשולב עם סיפור חייו ופועלו של יצחק רבין, והוא בנוי ממסלול מרכזי בצורת ספיראלה יורדת, שסביבה אולמות תצוגה (גלריות). המסלול המרכזי מתאר את מסלול חייו של יצחק רבין, ואילו הגלריות מתארות פרקים שונים בהתפתחות החברה הישראלית מימי טרום הקמת המדינה ועד לרצח ראש הממשלה יצחק רבין. התצוגה מסתיימת באבל ובתחושת האובדן והזעזוע בעקבות הרצח.

 

עיצוב הבניין כולל אלמנטים מיוחדים של גגות לבנים, דמויי כנפי יונה, העשויים חומר בידוד מצופה בפיברגלאס, ואשר תלויים מעל אולם האירועים והספרייה, מקרים ומצלילים את קירות הזכוכית המשקיפים על הנוף, ומחדירים אור יום פנימה אל האולמות.

 

חלק בלתי נפרד מן הפרויקט הינו גנים נרחבים בשטח כולל של כ-40 דונם, הכוללים את גן המלך חוסיין בצד המזרחי של האתר, גן הילרי וביל קלינטון בצד המערבי של האתר וגן ההתכנסויות בדרומו. הגנים מכילים שדרות עצים תל-אביביות וצמחיה ארץ ישראלית מגוונת.

 

עיצוב הבניין בכללותו מנסה לחבר בין עברו ומורשתו של יצחק רבין כלוחם ומנהיג, שעסק כל חייו בביטחון ובעשייה, לבין חלקו כמדינאי בעל חזון ששאף ופעל למען השלום. החיבור בין החלק התחתון של הבניין, בעל העבר הקשור בביטחון המדינה (בונקר תחנת הכוח לשעת חרום) ועיצובו כמבנה אבן המחובר לאדמה ולגנים שסביבו, לבין החלק העליון בעל החמרים הבהירים והקלים כדוגמת עמודי הבטון הגלוי, חיפוי האלומיניום והגגות הלבנים - חיבור זה הוא שמנסה לבטא את מורכבות דמותו ומורשתו של יצחק רבין.

 

ביצוע:השלמת בנייה: שלב א' הכולל את אגפי החינוך, הארכיון, המחקר והמשרדים, הושלם ונחנך ב-4 לנובמבר 2005, במלאת עשר שנים בדיוק לרצח יצחק רבין. שלב ב' הכולל את השלמת המוזיאון, אולם האירועים, הספרייה ושאר חלקי הבניין והגנים הושלמו בסוף 2009. המוזיאון נחנך ונפתח לקהל הרחב ב-01.01.2010.

 

המזמין: העמותה למען הקמת מרכז יצחק רבין

 

אדריכלים: צחי הלברשטט אדריכלות בשיתוף אדר' משה ספדיה

למידע נוסף: קישור לערך מרכז רבין לחקר ישראל באתר ויקיפדיה בעברית.

bottom of page